Slutningen af sommeren er sæson for optagelse på uddannelser, og hvert år gør de danske medier et stort nummer ud af, hvilke uddannelser der er de mest eftertragtede, og hvilke der har det højeste optagelsesgennemsnit. Det kan få sveden til at løbe koldt ned ad ryggen på selv den mest dedikerede elev, for tænk hvis man ikke kan komme ind på den uddannelse, som man går og drømmer om.

Selvom vi nok er mange, der ville ønske, at det ikke var sådan, så spiller karakterer en afgørende rolle, når det kommer til, hvem der bliver optaget på de mest eftertragtede uddannelser. Derfor har vi her samlet nogle fifs til, hvordan du kan forsøge at hæve dit karaktergennemsnit, så du er sikret en plads på din drømmeuddannelse.

Lav dine lektier

Vi ved det godt. Det er ikke ligefrem det sjoveste fif i hele verden, men det er altså vigtigt. For at få det maksimale udbytte af dine timer og for at motivere dig til faktisk at følge med i undervisningen, er det vigtigt, at du har forberedt dig hjemmefra. 

Det kan dog være svært at skulle prioritere tid til sine lektier, når man har en alder, hvor venner, fester og sport føles meget vigtigere. Det kan derfor være ekstremt gavnligt med lektiehjælp. En tutor, der sidder sammen med dig, når du laver dine lektier, er gavnlig i flere henseender. Du føler dig for det første ikke helt så alene om de svære opgaver, og du har en person hos dig, som sikrer, at du holder fokus. Alinea tilbyder tjenesten GoTutor. Se mere.

Gør dig umage

Igen er det ikke det sjoveste tip i verden, og du har måske hørt det før. “Du ville klare dig så fint, hvis du bare gjorde dig umage”. Vi er her desværre for at sige, at den gamle floskel holder vand. Det er nemlig ikke nok at lave dine afleveringer og hjemmeopgaver, hvis du blot springer over, hvor gærdet er lavest. 

Du gør dig selv en bjørnetjeneste ved at tænke, at dine opgaver bare skal overstås hurtigt. Det er ganske rigtigt, at du ikke skal bruge uanede mængder af tid på dem, men sæt dig ind i stoffet og aflevér noget som du faktisk er tilfreds med. 

Vær ikke bange for at fejle 

I undervisningen kan det være nervepirrende at skulle sige noget i timerne. Tænk hvis man siger noget forkert, mens alle klassekammeraterne hører det. Det ville bare være pinligt. Eller ville det? Mange gange er det en pinlighed, der mest af alt eksisterer i dit eget hoved, og den spænder ben for din læring og dermed også dine karakterer. 

Lav en aftale med dig selv om, at du rækker hånden op minimum 4 eller 5 gange i hver time. Eller start på 3 hvis det er en stor overvindelse for dig. Det vigtigste er, at du øver dig i at få sagt noget. Husk at man også sagtens kan stille spørgsmål, når man rækker hånden op og ikke kun svare på lærerens svære spørgsmål. 

Aktivitet i undervisningen giver pote på to fronter. Den kræver af dig, at du faktisk deltager og lytter, så du lærer meget mere, og så lægger læreren mærke til din indsats, hvilket giver højere karakterer.