Uanset om din drøm er at sætte det gode eksempel i bolig- eller sommerhuskvarteret, om lejlighedsboligforeningen er blevet enige om at renovere og innovere taget, eller om du vil bygge en ny udestue, bør du læse med her.

Lad taget gå i ét med naturen

Grønne tage og termotagplader er to vidt forskellige ting. Grønne tage betegnes også som sedumtage. Sedum betyder stenurt. Stenurt kræver ikke store mængder vand, hvilket gør det særdeles velegnet til tagbrug. Stenurt består som plantegruppe af mange plantesorter. Man kan vælge imellem at få anlagt sit sedumtag af allerede færdigproducerede sedummåtter eller -bakker eller at få anlagt flere selvstændige sedumplanter for selvbestemmelse ift. plantesorter. Planterne skulle gerne være vokset sammen efter omtrent to vækstsæsoner. Der skal også tages højde for opbygningens højde. Er den på ca. 3 cm, vil tagets udtryk være mere tørt – og dog næsten vedligeholdelsesfrit – om sommeren, mens det vil fremstå mere frodigt ved 6 cm grundet bedre vandtilførsel. Grønne tage virker derudover støjdæmpende, isolerende og er et godt middel mod for store mængder regnvand.

Mange valgmuligheder af termotagplader

Termotagplader kan inddeles i to hovedgrupper: termotage og enkeltlagsplader. Termotage isolerer generelt bedre end enkeltlagsplader, fordi de består af flere lag, der holder på varmen. Desuden undgår man med termotage kondensvand. Enkeltlagsplader består derimod kun af et lag og isolerer af den grund ikke specielt godt. Det er i mindre grad et luksusmateriale, men de kan alligevel være utroligt stærke og indgå som en vigtig del af konstruktionen. Mindre væsentligt, men stadig af betydning, er farven og klarheden af tagpladen. Den kan være enten opal, klar eller bronzefarvet. Opale holder varme ude og forhindrer solen i at blænde dig, da de er hvidlige, men stadig lukker lys ind. Bronzefarvede bruges mest, hvis taget skal matche husets farve. De fås også med opale undersider.