Ejerleder – et forholdsvist nyt begreb

Ordet ”ejerleder” er et forholdsvist nyt begreb inden for management. Lad os være ærlige. Der findes allerede rigeligt med begreber, ja, der findes så mange, og en hel del af dem kan forekomme noget så meningsløse. Businesslingo, en tom en af slagsen. Vi behøver ikke flere ord. Men ”ejerleder” virker dog nu trods alt til at være et brugbart ord. Ejerleder dækker over noget, som ikke tidligere har haft været præcist benævnt. Ejerleder afdækker en del af virkeligheden, som ikke tidligere har været tydeligt belyst. Ja, du venter jo nok nu i spænding på, at jeg informerer dig om, hvad dette gode ord nu dækker over. Tillad mig allerførst en lille digression. Den skal nok være informerende, det lover jeg dig. Højt og helligt. Inden for virksomheder kender vi allerede til ledere. Og vi er ydermere vant til at forstå disse ledere som ”ansatte” ledere. Det er ledere, som er ansatte i den pågældende virksomhed. Men med ejerlederen er det anderledes. Hvis du ikke allerede har gættet forskellen, så kan jeg fortælle dig, at hemmeligheden ligger (vel?)bevaret i dens navn… Ejerleder… Ja, ejerlederen er den leder, som selv ejer sin virksomhed. Ejerlederen er (bl.a.) en iværksætter, der har iværksat sin egen virksomhed (eller bare ejer den), og som selv varetager væsentlige ledelsesfunktioner i virksomhedens dagligdag. Ejerlederen er altså ejeren, der så at sige befinder sig på gulvet, er ude blandt sine egne medarbejdere.

Ejerlederen – nogle udfordringer

Nu hvor vi har fået afdækket denne term, kan vi for vores egen fornøjelses skyld dykke endnu dybere ned i dette ord. For der er masser at afdække endnu. Bare rolig. Denne artikel stopper ikke endnu (eller måske er det til din store fortvivlelse, det skal stå dig frit for at stoppe læsningen her, det er okay), nej, den vil med stor glæde fortsætte med at undersøge dette spændende ord. Lad os da nu så kigge på nogle af de problematikker, der kan følge med dét at være en sådan leder. Ejerlederens problematikker kunne man kalde det. Forestil dig at du er leder i en virksomhed. Du har været glad for at være der, da det har været et spændende job, og du har haft nogle gode og fordelagtige vilkår. Men nu er tiden inde til at prøve noget andet. Hvad gør du så? Du kan ”bare” sige dit job op, vente de nødvendige måneder, og så er du ude. Ejerlederen er i denne situation ikke lige så gunstigt stillet (selvom hun bestemt er det i andre). Hun kan ikke bare sige sit job op. Nej, hvis hun vil ud af virksomheden, må hun nødvendigvis sælge den. Og det kan nogle gange vise sig at være besværligt.

Ejerleder – uddannelse

Ejerlederen kan faktisk komme på uddannelse, hvis hun gerne vil styrkes i denne slags lederskab. For det er ikke altid ligetil. Man har brug for nogle faglige kvalifikationer, hvis man gerne vil optimere sin egen ledelse. Så hvis du er en sådan slags leder, så burde du overveje, om du ikke snart burde komme afsted.