Er du lige flyttet hjemmefra, og døjer du med vasketøjet? Så er du ikke så forskellig fra de fleste andre unge. For det der med at skulle vaske sit eget tøj og have styr på vaskeprogrammer, farvesortering og sæbedosering kan virke som lidt af en mundfuld, hvis man aldrig har været udsat for det før.

Men når man først lige lærer det, er det ingen sag. Og det er bare en virkelig herlig følelse, når man lærer noget nyt. Lærer at klare sig selv og blive mere selvstændig. Du får hermed et lynkursus i kunsten at vaske tøj.

Sortér tøjet

Ja, det kommer næppe som nogen stor overraskelse, at dit tøj skal sorteres. Faktisk kan du ofte klare dig med tre grupper: farvet tøj, hvidt tøj og kogevask. De to første siger nok sig selv. Du skal adskille det farvede tøj fra det hvide, så du ikke ender med, at alt dit hvide tøj har en kedelig grålig nuance.

Hvis du har meget sort tøj, kan du også vaske det for sig. I hvert fald er det godt at vaske det sorte tøj separat de første gange, så det ikke smitter af på resten af din garderobe.

Derudover skal du vaske håndklæder, vaskeklude, karklude, viskestykker og lignende ved kogevask. Det er ret vigtigt, at bakterier fra især køkkenet og badeværelset bliver vasket rigtig godt. Tanken om en dårligt vasket klud, der har været brugt til rengøring på toilettet, lyder ikke særligt fristende, vel?

Vask ved lavere grader

Generelt kan du med fordel skrue lidt ned for graderne, når du vasker. Igen er der forskel på tekstiler, der er udsat for skidt og snavs og almindelig hverdagsbrug. Eksempelvis behøver du ikke at koge håndklæder, som du blot har brugt til at tørre dit hår, til uigenkendelighed.

Undgå skyllemiddel

Det har været en helt gængs sag, at man lige puttede lidt skyllemiddel i sin vaskemaskine for at gøre tøjet blødere. Men det er der ingen grund til. Faktisk er skyllemiddel dårligt for både miljøet og dit tøj, for det ødelægger fibrene. Så der er ingen grund til, at du propper skyllemiddel i din maskine.

Hæng tøjet udenfor på altanen

Der er næppe noget skønnere end duften af nyvasket sengetøj, der har hængt til tørre i den friske luft? Hvis du har en altan til rådighed, så benyt dig af muligheden for at få dit tøj luftet. På den måde gør du også din bolig en tjeneste, da det ikke er sundt for indeklimaet at tørre tøj indendørs.

Du kan naturligvis også vælge at tørre noget at dit tøj i tørretumbleren, men vær opmærksom på, hvad der kan klare en tur i maskinen. Det er nemlig virkelig træls at stå tilbage med ødelagt tøj. Som en tommelfingerregel kan du nøjes med at tørre viskestykker, karklude, vaskeklude, håndklæder og sengetøj i tørretumbleren.