Døden kan være et ømtåleligt emne. Og skal det forklares i børnehøjde, kan det være en virkelig svær snak at komme i gang med.

Som forælder er det dog vigtigt, at du har gjort dig klar på, hvordan du vil forklare døden, når du uundgåeligt vil blive spurgt.

Hvordan du skal tale om emnet kan dog variere afhængigt af barnets alder. Vi har talt med vores lokale bedemand (besøg hjemmesiden her) for at høre mere om børn og deres forståelse for et emne som døden.

Forskellige aldre, forskellige opfattelser

Som du nok godt ved, er der forskel på at tale om emner med et barn på 3 år og et ungt menneske på 14 år.

Her kommer en guide til alderstrinnene.

2-4 år – For børn i denne aldersgruppe, er det vanskeligt at forestille sig, at noget er permanent – også døden. Derfor kan et dødsfald betyde, at det helt unge menneske her vil føle, det selv har skubbet et andet menneske væk. Det kan skabe vrede og frustrationer. Derfor er det vigtigt, du som voksen igen og igen minder om, at det ikke er nogens skyld, at en person nu er væk.

5-9 år – Her er det unge menneske mere klar over, at døden ikke er til at lave om på. Men børn i denne alder har endnu ikke et tilstrækkeligt veludviklet tankesæt til at forstå døden som begreb. Derfor kan de finde på at personificere døden, hvilket kan skabe mareridt m.m., hvis de f.eks. henter deres forestillinger fra uhyggelige film.

10-13 år – Evnen til at tænke i mere abstrakte baner er mere veludviklet hos et barn i denne aldersgruppe. Derved kan det også være, at børn forstår, at døden er noget, der sker for alle – også dem selv og dem nær dem. Det kan skabe tvivl, hvorfor det er vigtigt at tale om, at deres forældre ikke er på vej væk og give ærlige svar på spørgsmål, hvilket skaber bedre forståelse.

14-18 år – Her er der tale om unge mennesker, ikke børn. De forstår, at døden er uundgåelig. Det kan også skabe en hel række særlige følelser at være ung og i en periode med sorg. Derfor er det vigtigt at være der som en person, der støtter og bakker op, så den unge får plads til at takle sine følelser.

Har du brug for en bedemand, så du selv kan være der for familien – uanset alder – så besøg Smukbegravelse.dk for mere information.