”Du får firkantede øjne, hvis du ser for meget tv.” Har du nogensinde hørt dette formanende udtryk, da du var barn? Og siden din barndom er dit skærmforbrug formodentlig ikke blevet mindre. Nej, tendensen er stigende inden for forbruget af skærme. Vi har blot bevæget os fra de stationære tv-skærme over mod de mere dynamiske smartphone- og tablet-skærme.

Har du tjekket dit skærmforbrug for nyligt? Og hvor meget har skærmene egentlig overtaget dit liv?

Skærmens plads ude i virkeligheden

Men det er ikke kun på privatfronten, at dit forbrug er stigende. Har du taget pulsen på skærmene omkring dig for nyligt? Eller er du så vant til deres tilstedeværelse, at du ikke længere bemærker dem? For faktisk har de overtaget mange funktioner, man ikke tænker over i dagligdagen.

Med den nyeste teknologi inden for skærme er de blevet en integreret del af vores hverdag. Og faktisk letter de en del arbejde og tid, når man selv kan stå få betjeningen. Eksempelvis når du skal bestille mad på en Fastfood restaurant, købe varer i et supermarked eller fylde benzin på din bil.

Mange har et billede af Times Square i New York som det ultimative symbol på et skærm-mekka, når elektroniske bannere og forskellige skærme lyser op med deres reklamebudskaber. Nogen ser dette som et skrækeksempel, andre som den naturlige vej at gå.

I Danmark ser vi også skærmene som en del af bybilledet. Eksempelvis som reklamesøjler på busstoppesteder eller som interaktive hjælpemidler, der skal guide os, og hvor vi kan søge hjælp. Og hvis de drives af solcelleenergi, er de en meget mere bæredygtig kilde til information, end vanlige plakater af pap og papir ville have været. Så derfor er de i sandhed værd at hilse velkomne.

Tjek dit skærmforbrug

Det er formentlig ikke skærmene ude i bybilledet eller i supermarkederne, der har effekt på dig i din dagligdag. Bortset fra at de kan spare dig for noget tid. Derimod er mange af os mere eller mindre slaver af den skærm, der befinder sig i baglommen.

Mærker du hvordan det gibber i dig efter at tjekke din mobil, når du har et ledigt øjeblik, hvor du ikke har andet for? Så er du ikke den eneste. Mange oplever, hvordan mobilen på sin vis tager magten over dem. Gør dem afhængige. På linje med cigaretter eller alkohol.

Gør dig selv den tjeneste at tjekke dit skæmforbrug på din mobil. Den kan være et glimrende wake up call, der skal minde dig om, at det er på tide at sætte forbruget lidt på pause. Og bruge mere tid IRL.