Det er ikke altid let at finde frivillige – og slet ikke at få dem til at blive længe. Hvordan får man frivillige til at komme tilbage år efter år? Her er tre bud på, hvordan du kan holde fast i dine frivillige:

Sæt pris på de frivillige

Det er den nemme. Den mest oplagte. Men også den mange glemmer. For hvordan sætter man egentlig pris på frivillige? Det går jo ikke at give løn. Men der er andre måder at “sætte pris på”. Her er en række forslag, du kan plukke fra:

  • Giv feedback til de frivillige. Fortæl dem, hvilken forskel deres indsats gør. 
  • Lyt til de frivillige. Gør en indsats for at lave det bedste match mellem opgaven og den frivillige.
  • Giv tilbage på andre måder, fx i fordele og rabatter. Mad er altid et hit – enkelt og effektivt. Eller fede gadgets og merchandice – det kan være T-shirts, termoflasker eller keyhangers med logo. Du kan også invitere de frivillige til en fed efterfest.

Det er måske billige point – og det kan heller ikke stå alene. Men frivillige lægger typisk mærke til, hvis der ikke bliver gjort noget som helst for at værdsætte deres indsats. Så bliver det pludselig en negativ ting. Så det kan altså godt betale sig at gøre noget. 

Dyrk fællesskabet

Ofte forsøger vi at rekruttere frivillige på det store formål. Det at gøre en forskel for andre, for jorden, for dyrene, børnene eller hvad det nu handler om. Det er bestemt ikke nogen dårlig idé, da vi som mennesker typisk ønsker at se os selv i et lidt mere flatterende lys, end vi egentlig kan magte, når det kommer til stykket. 

Vi vil gerne se os selv som dem, der hjælper andre frivilligt – bare for at hjælpe. Fordi det er det rigtige at gøre. Derfor siger vi ja til at være frivillige, når vi bliver præsenteret for det store formål. Det er et lys, vi gerne ser os selv i. Og det er der intet galt med.

Men det der får os til at blive ved med at være frivillige, er typisk nogle andre ting. For mange handler det om fællesskabet og de relationer der opstår, når man arbejder sammen for en sag. Arbejdsfællesskab kan virkelig noget – og frivilligt arbejdsfællesskab kan måske især noget. 

Så vil du fastholde dine frivillige, kan du med fordel se på de rammer du skaber for dine frivillige. Er der plads til at dyrke fællesskabet og relationerne, mens man arbejder? Eller er der skabt rammer for pauser eller noget fyraftenshejs, hvor de frivillige kan lære hinanden at kende? 

Giv frihed og tilbyd udvikling

Vil du virkelig arbejde med fastholdelse, så skal du investere i tid med dine frivillige. Der er ikke mange frivillige, som gider at blive ved, hvis der ikke er nogen medbestemmelse eller udvikling i opgaven.

Hvis du tør at give slip på kontrollen og lade de frivillige, som er klar til det, tage mere ansvar og flere selvstændige beslutninger, så er det klart noget af det, der medvirker til fastholdelse på lang sigt. Hvis du oveni det kan tilbyde relevant udvikling, fx i form af kompetencegivende kurser, så er der en stor chance for, at dine frivillige bliver hos dig i lang tid.