Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Det er ikke altid nemt at skære igennem med sine ideer hjemme i familien. Særligt stædige kan de voksne være, når man skal tale om mad og klimaet. Men hvorfor egentlig? Vegansk mad er både lækker og godt for miljøet, og så er der de seneste år kommet flere og flere plantebaserede produkter på markedet. Hvad er det, der gør det så svært at ændre vores madvaner og bare tale om dem? Hvis du også har svært ved at overtale dine forældre til at spise mere vegansk mad, så læs bare med her. Vi gennemgår nemlig, hvorfor det er en god idé at spise mere vegansk i hverdagen og giver dig et par gode tips til, hvordan du endelig kan få de gamle i huset med på den plantebaserede vogn.

Hvorfor er vegansk mad godt for klimaet?

Du ved det måske godt allerede, men den animalske dyreproduktion er en af de helt store syndere i vores udledning af CO2. Det skyldes primært de metangasser, der bliver udledt i forbindelse med oksekødsproduktionen. Ifølge det etiske råd bidrager hver enkel dansker med udledning af 3-4 ton CO2 alene i forbindelse med den mad, der spises – så det virker selvsagt indlysende at tage nogle mere klimavenlige valg med vores mad. Men hvor meget hjælper det? For alene oksekød bidrager med 1,5 ton CO2 pr. dansker om året – så allerede ved at vælge det fra har du gjort en forskel for klimaet. Det etiske råd konkluderer, at hver dansker kan nedsætte udledningen af CO2 med 1,9 ton om året pr. dansker ved blot at justere en smule på sin kost – og primært ved at vælge at spise mere plantebaseret. Hvis du vil hjælpe din familie med at tage flere bæredygtige valg i hverdagen, er det, vi spiser altså et godt sted at starte – og det behøver hverken være besværligt eller kedeligt. Vegansk mad er rig på kostfibre, smagsnuancer, vitaminer og god samvittighed – så det er bare med at komme i gang. Men hvordan?

Sådan får du mere vegansk mad derhjemme

Så langt, så godt. Nu ved vi helt grundlæggende, hvorfor animalsk dyreproduktion er forbundet med negative konsekvenser for klimaet – men det kan stadig være svært at få sagt det helt rigtige til sine forældre og få dem med på at spise mere plantebaseret derhjemme. Måske bliver du mødt med den velkendte sætning ”sådan her har vi spist i mange år” – men det er ikke et argument, du nødvendigvis skal acceptere. For det er jo netop de gamle madvaner, der har bidraget til den situation, vi er i nu. Så hvad skal du gøre? En rigtig god måde at få din familie til at spise mere vegansk på er at vise dem vejen. Måske har du allerede en ugentlig maddag – gør den vegansk. Hvis du mangler inspiration, kan du endda få nem vegansk mad lige til døren med veganske måltidskasser. Så slipper du endda selv for at købe det hele ind og gør noget godt for klimaet – smart!